Terug

NOE-Bekistingtechniek: “We gaan voor kwaliteit.”

Vakkennis 15 november 2018
Delen:

Wie is NOE?

NOE-Bekistingtechniek is geen nieuwkomer op de markt, maar werd zo’n zestig jaar (in 1957) geleden opgericht in Duitsland, onder de naam NOE-Schaltechnik. Enkele jaren daarvoor had Georg Meyer-Keller als eerste een gesystematiseerde universele stalen bekisting ontwikkeld, die meerdere malen te gebruiken was. Aanvankelijk werd deze bekisting via Bouwmachinehandel Jakob NOE verhandeld en daardoor vrij snel onder de naam NOE-bekisting bekend. Toen een Duitse familie het bedrijf kocht, behielden zij de naam NOE, en was de oprichting van NOE-Schaltechnik een feit. Inmiddels is het bedrijf in zo’n twintig landen gevestigd en wereldwijd actief. Alle vestigingen werken met hetzelfde systeem en hebben dezelfde uitstraling. De uitvoering verschilt echter, omdat elk land zijn eigen veiligheidseisen heeft.

In Nederland vierde NOE vorig jaar zijn 50-jarig bestaan. Tien jaar na de oprichting van het Duitse bedrijf, startte NOE een verkoopkantoor in Nederland, dat al snel uitgroeide tot een zelfstandig en compleet bekistingbedrijf, namelijk NOE-Bekistingstechniek b.v. Ook Joachim Dijkman, bedrijfsleider van NOE, is geen nieuwkomer. Hij startte dertig jaar geleden bij NOE als assistent-bedrijfsleider en werd na vijf jaar bedrijfsleider. Hij is er trots op dat NOE Nederland al vijftig jaar bestaat en is opgeklommen van een kleine onderneming naar één van de grootste spelers op de Nederlandse markt.

Sinds een aantal jaar maakt ook NOE Betonvormgeving deel uit van het bedrijf. Zij maken structuurgevend materiaal, waardoor betonnen platen een hele eigen uitstraling kunnen hebben. Soms is dat alleen decoratief, in andere gevallen ook praktisch, zoals bijvoorbeeld een betonvloer met een antislip structuur.

Activiteiten

NOE is een groothandel in bekistingsystemen voor bouwers. Aan de hand van tekeningen van een aannemer gaat de tekenkamer aan het werk om berekeningen te maken afhankelijk van de maten, de looptijd, en dergelijke. NOE levert het pakket met bekistingsystemen en de bijbehorende materialen af op de bouwplaats en haalt die weer op als het project afgelopen is, tenzij de bouwer de materialen echt gekocht heeft. Dat is slechts in twintig procent van de gevallen aan de orde, alleen als het echt om klantspecifieke systemen gaat. Tachtig procent van de omzet bestaat namelijk uit verhuur. Als de materialen retour komen worden ze nauwkeurig gecontroleerd, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd.

Grote projecten waar NOE de afgelopen jaren bij betrokken is geweest, zijn de Betuwelijn, de Hogesnelheidslijn en de Energiecentrale op de Maasvlakte. Dat laatste project was wel één van de mooiste projecten van NOE. Joachim: “Het project duurde ruim drie jaar, waardoor het een leuke uitdaging was om te zorgen dat alle materialen op tijd geleverd werden en weer opgehaald.”

“We zijn niet op zoek naar knappe koppen, maar naar mensen die hun handen op de goede manier weten te gebruiken en die houden van doorwerken.”

De grootste in Nederland

In Nederland is NOE één van de grootste spelers in bekistingsystemen. Ten opzichte van concurrenten onderscheidt NOE zich op kwaliteit. “We zijn niet de goedkoopste, maar leveren constante kwaliteit. Omdat we al zo lang bestaan hebben we veel kennis in huis, zodat onze systemen helemaal uitgedacht zijn en constant doorontwikkeld worden om te blijven passen bij de vraag. We gaan voor stabiliteit en sterkte en leveren alleen veilige en kwalitatieve systemen, die bovendien goed onderhouden worden.”

Werken bij NOE

NOE heeft een platte bedrijfsstructuur. “De deuren staan overal letterlijk open, waardoor er een gezellige bedrijfscultuur is ontstaan waarin ruimte is voor ieders inbreng. Ook wordt er zoveel mogelijk gezamenlijk geluncht in de kantine. Een goede werksfeer is belangrijk, want dat zorgt voor meer werkplezier.”

Als Joachim nieuw personeel nodig heeft, neemt hij als eerste contact op met Artiflex: “Zij weten welk soort mensen we zoeken. We zijn niet op zoek naar knappe koppen, maar naar mensen die hun handen op de goede manier weten te gebruiken en die houden van doorwerken. Ook geven we mensen graag een kans die op het eerste oog misschien niet de juiste kwalificaties hebben. Maar als ze laten zien dat ze kunnen doorpakken, dan zijn ze van harte welkom.”

“We gaan voor stabiliteit en sterkte en leveren alleen veilige en kwalitatieve systemen, die bovendien goed onderhouden worden.”

Delen:
Recente posts
Relevante posts